Sportovní kynologie

Výcviku psů se věnuji cca 15 let. S mými psy jsem se zúčastnila mnoha závodů a dosáhla splnění nejvyšších zkoušek v ze sportovní kynologie. Působím jako výcvikář v základní kynologické organizaci Pyšely. Také poskytuji soukromé poradenství ve výchově a výcviku psů, dále organizuji sportovní akce, výcviky a různé semináře zabývající se výchovou a výcvikem psů.

Plemeno bílý švýcarský ovčák je řazeno mezi společenská plemena. Avšak typickou vlastností těchto jedinečných zvířat, je snadná učenlivost, ovladatelnost, schopnost dlouhodobě zachovat naučené dovednosti. S vyjímkou jedinců špatně vedených…mimo jiné socializovaných, jsou bílí švýcarští ovčáci velice přátelští psi, vhodní do rodiny, k malým dětem, ale i na zahradu jako oddaní hlídači „stáda“…rodiny.

Díky mnoholetým zkušenostem v oblasti sportovní kynologie a chovu psů jsem se začala věnovat jak socializaci..zvykání na zvuky, různá prostředí, pachy, pohyby atp. u mých psů ještě dříve, než tzv. šťeněcímu výcviku. Samozřejmostí byl a je i kontakt štěněte s cizými lidmi a pejsky.

Naši psi se pravidelně zúčastňují sportovního výcviku. Trénujeme profesionálně s velkým nasazením, pravidelně na přípravě na zkoušky v IGP – mezinárodní výcvik pracovních psů podle programu mezinárodni kynologické organizace FCI.

Barnet Abraska dosáhl vynikajících výsledků a zařadil se mezi nejlepší pracovní švýcarské ovčáky ve světě. Zkoušky IGP 3, IPO 1-2, BH, IPO VO, FPR 1, FPR 2, SPR 1-3, ZVV 2, ZVV 1, ZM , ZZO, ZZO 1, ZOP, Canisterapeutická zk. Také jsme se společně zůčastnili mnoha závodů a to i v konkurenci ostatních plemen, pod záštitou ČMKU a ČKS, dále mistrovství České republiky bílých švýcarských ovčáků, kde se stal Barníček mistrem v kategorii ZVV 1 ( stopa, poslušnost, obrana) s nejlepší obranou závodu.

S Artemis se rovněž pravidelně účastníme výcviku a dosáhla také úspěchu v mnoha zkouškách, ZZO, ZZO 1, ZM, BH, BH -VT, FPR 1, Canisterapeutická zk. Taktéž na malém mistrovství klubu BŠO vybojovala krásné 4.místo v kategorii ZZO 1.

Viking ve svých 15 měsících již prokázal své kompetence v přípravě sportovního výcviku a mezi pracovními psy s pravidelným tréninkem pracuje na své kvalifikaci a zvyšování úrovně také zahájil svoji výstavní kariéru ve třídě štěňátek a mladých, kde se svými tituly Velmi nadějný na Krajské výstavě Týn n/ Vltavou a CACIB Nitra SK tituly CAJC BOJ BOB, předvedl své exteriérové přednosti, a mezi pracovními psy s pravidelným tréninkem pracuje na své kvalifikaci.

Pasení

Typická práce švýcarského ovčáka je pasení ovci a hlídání stáda. Pro utvrzeni tohoto typického plemenného rysu se snažíme trénovat i v této oblasti a posilovat přirozený pud tohoto nádherného a úžasného plemene.

Disciplíně pasení ovcí se věnuji s Artemis, která pro pasení ovcí projevuje správné vlohy.

Vodní sporty

Švýcarský ovčák je nejen aktivní sportovní pes, ale i vynikající plavec. V době příznivého počasí pravidelně plaveme pro zvýšení fyzické kondice a samozřejmě pro pobavení a relaxaci psů. Často býváme u českých přehrad Slapy a Orlík nebo v řece Vltava, Otava, Sázava a podobně, nebo i jen tak v bazénu.

Musherské sporty

Bílý švýcarský ovčák je úžasným společníkem pro canicross díky svému skvělému duchu a nadšení pro pohyb. Jsou to skuteční vytrvalci se silným propojením se svými majiteli. Milují běhání a aktivitu a jsou neuvěřitelně ochotní pracovat s lidmi ve všech druzích sportů, včetně canicrossu a jiných musherských sportů. S Bílým švýcarským ovčákem si nejen užijete běhání, ale také si vytvoříte úžasné pouto s vášnivým a aktivním parťákem.